حضانت از فرزندان بر اساس قانون خانواده برعهده والدین است. در صورت طلاق، والدین وظیفه سرپرستی نسبت به فرزندان خود دارند. به این صورت که تا سن 7 سالگی حضانت فرزند برعهده مادر است و بعد از آن تا سن بلوغ (برای دختران تا 9 سالگی و پسران تا 15 سالگی) برعهده پدر خواهد بود. پس از آن فرزندان با انتخاب خود می توانند نزد هر کدام از والدین بمانند یا در موارد خاص طبق نظر قاضی درباره حضانت فرزندان رأی صادر خواهد شد.

برای کسب آگاهی درباره حضانت فرزند در هنگام جدایی از همسر خود می توانید از مشاوره حقوقی محبوبه حجتیان به عنوان وکیل پایه یک دادگستری استفاده کنید.

تمکین

حضانت چیست؟

بر اساس قانون خانواده حضانت فرزندان به مادر و پدر داده می شود. به این معنی که حضانت فرزندان به والدین تعلق می‌گیرد و برعهده آنها است، البته در مواردی که هر کدام از آنها صلاحیت این کار نداشته باشند، برای حمایت از حقوق فرزندان، حق سرپرستی از آنها گرفته خواهد شد.

زمانی که زن و مرد تصمیم به جدایی می گیرند، اگر دارای فرزندی باشند، باید درباره سرپرستی آن نیز به توافق برساند یا با ارائه مسئله خود در دادگاه برای حضانت فرزند تصمیم گیری شود، در ادامه موارد مهم در هنگام تصمیم گیری درباره سرپرستی کودک توسط مراجع قضایی به صورت کامل توضیح داده شده است.

،،

شرایط و مصلحت کودک: در تصمیم‌گیری درباره حضانت، دادگاه بر اساس شرایط و مصلحت فرزندان تصمیم می‌گیرد. این شرایط شامل عواملی مانند سن فرزندان، روابط والدین با فرزندان، درآمد و استقلال مالی والدی که قرار است حضانت را برعهده بگیرد، می شود.

،،

منافع کودک: منافع فرزندان در هنگام دادن سرپرستی به والدین مورد توجه قرار دارد. همچنین دادگاه در تعیین نحوه حضانت و تقسیم وقت، به منفعت فرزندان اهمیت می‌ دهد.

لازم به ذکر است برای درک دقیق موراد حقوقی مربوط به سرپرستی فرزندان بهتر است با یک وکیل حقوقی با تجربه در زمینه موارد خانواده مشورت شود.

ملاقات فرزند در حضانت

در هنگام سرپرستی فرزند بعد از طلاق یکی از موارد مهمی که همیشه مطرح می شود و احتمال دارد درباره آن اختلاف و تنش ایجاد شود، مسئله ملاقات با فرزند برای پدر یا مادری است که حضانت فرزند را به طرف مقابل خود واگذار کرده است. 

در این مورد می توان بیان کرد هیچ کدام از والدین نمی توانند حق ملاقات فرزند را از دیگری سلب کنند و مطابق با قانون و طبق نظر قاضی و حکم صادر شده، پدر یا مادر می توانند در زمان مشخص شده، فرزند خود را ملاقات کنند. به این صورت که هرگاه حضانت به یکی از والدین داده می شود، طرف دیگر می توان درباره ملاقات فرزند در روز و ساعت های مشخص به مرجع قضایی اقدام کند.

در صورتی که پدر یا مادر، به این دلیل که ضرر ذهنی یا جسمی به فرزند ایجاد می‌کند، توسط دادگاه محروم شده باشد، ملاقات با فرزند ممکن است محدود یا متوقف شود. هدف این محدودیت‌ ها برای حفظ منافع و سلامتی فرزندان است. همچنین ملاقات ‌با فرزند می‌ توانند توسط دادگاه با کمک مشاور حقوقی و روانشناسی تعیین و تنظیم شوند.

معمولاً هدف از ملاقات پس از طلاق، حفظ رابطه والدین با فرزندان است. این ارتباطات ممکن است در یک محل عمومی یا خانه والدین صورت گیرد، همچنین احتمال دارد در مدت زمان مشخصی مانند روزهای خاص در هفته یا تعطیلات و مناسبت‌های خاص انجام شود.

ملاقات فرزندان بعد از طلاق در قوانین اسلامی وابسته به مصلحت و خیریت فرزندان و منافع آنها است و مراجع قضایی معمولاً سعی می‌کنند تا این ملاقات‌ ها را تسهیل و تنظیم کنند.

اگر شما به عنوان پدر یا مادر برای حضانت یا ملاقات فرزند خود با مشکل مواجه شده اید، می توانید با استفاده از مشاوره حقوقی بهترین وکیل خانواده و تنظیم دادخواست حرفه ای این مسئله را برای همیشه حل کنید.