در هنگام ایجاد اختلافات خانوادگی اگر زوجین درباره مسائل حقوقی مانند نفقه، حضانت و مهریه خود به توافق نرسند و به اصطلاح طلاق یک طرفه باشد، نیاز به استفاده از داوری دارند تا با مشورت ایشان بتوانند به راحتی تصمیم گیری لازم را انجام دهند. برای داوری در دعاوی خانوادگی قرآن کریم در سوره مبارکه نساء می‌فرماید: «هرگاه از اختلاف بین زوج خوف داشتید حَکَمی از خانواده مرد و حَکَمی از خانواده زن برای رفع اختلاف بین آنها انتخاب کنید.»

بر همین اساس طبق قانون حمایت از خانواده در تمامی دادخواست‌ های ارائه شده به دادگاه هنگامی که درخواست از سوی مرد یا زن یک طرفه باشند و طلاق توافقی نباشد (به این معنی که زوجین نمی تواند درباره مسائلی مثل نفقه، مهریه، حضانت و اجرت المثل توافق کنند)، استفاده از داوری الزامی است و بدون آن قاضی نمی توان درباره جدایی زوجین رأی نهایی را صادر کند. اما بعد از تشکیل جلسات داوری اگر با حضور زوجین توافق بین آنها ممکن نبود، دادگاه برای طلاق و موارد حقوقی مربوط به آن تصمیم خواهد کرد.

اگر شما به عنوان کسی که دادخواست طلاق یک طرفه خود را به دادگاه ارائه کرده و ملزم به استفاده از داور هستید، پیشنهاد می شود از مشاوره حقوقی محبوبه حجتیان به عنوان بهترین وکیل طلاق بهره مند شوید. برای این کار می توانید با شماره تلفن تماس حاصل فرمایید.

داوری

چگونگی استفاده از داوری در پرونده های خانوادگی

هنگام داوری در دعاوی خانوادگی، بعد از ارجاع پرونده به شعبه دادگاه خانواده، در ابتدا قاضی توضیحاتی از طرفین دعوی می‌خواهد. سپس قرار ارجاع به داوری را صادر و به طرفین ابلاغ می‌کند. به این صورت زوجین باید ظرف یک هفته از تاریخ ابلاغ شده یک نفر از نزدیکان خود را دارای شرایط لازم باشد، به دادگاه معرفی کنند. برخی از شرایط عبارت است از:

،،

  • حداقل 30 سال سن داشته باشد.

،،

  • از خویشاوندان و نزدیکان زوجین باشد؛ اما اگر داوری با شرایط لازم در میان خویشاوندان نبود، می توان از افراد غریبه که شرایط مورد نظر را دارند، استفاده کرد.

،،

  • متاهل باشد و اگر از محارم زن داوری انتخاب شود که در گذشته متاهل بوده؛ ولی در حال حاضر مجرد باشد، مورد پذیرش است.

،،

  • به مسائل خانوادگی، شرعی و اجتماعی آشنایی داشته باشد.

بعد از معرفی داوران به دادگاه، به آنها 20 روز فرصت داده می شود که با تشکیل حداقل 2 جلسه به بررسی و حل اختلافات میانه زوجین بپردازند. سپس داوران باید نظر خود را درباره امکان سازش یا عدم آنها به دادگاه به صورت کتبی ارائه دهند. لازم به ذکر است که اگر هر یک از زوجین به دلایل مختلف نتوانست داور متناسب با شرایط دادگاه را معرفی کند، مراجع قضایی داور را مشخص خواهد کرد و مرد وظیفه دارد که هزینه داوری را که دادگاه تعیین می کند، پرداخت کند.

سپس بعد از اعلام نظر داوران، حکم نهایی از سوی قاضی پرونده صادر می شود، البته نظر قاضی می تواند هم راستا با نظر داوران باشد و هم ممکن است برخلاف نظر آنها حکم نهایی را صادر کند که قابل اعتراض و تجدیدنظر خواهد بود. در ضمن اگر طلاق از سوی مرد به صورت یک طرفه باشد و هیچ گونه سوءرفتار یا خطایی از سوی زن وجود نداشته باشد، مرد موظف خواهد بود نیمی از دارایی خود که در طول زندگی مشترک به دست آورد، به زن نیز بپردازد.

حل مسائل داوری با وکیل خانواده حرفه ای

اگر برای حل پرونده های خانوادگی خود با مشکل داوری یا موارد دیگر مانند مهریه، نفقه، حضانت و اجرت المثل روبه رو هستید، می توانید از مشاوره حقوقی و وکالت محبوبه حجتیان به عنوان بهترین وکیل خانواده استفاده کنید. ایشان با داشتن دانش کافی و تسلط به قوانین حقوقی می تواند به شما در تمام زمینه های حقوقی مربوط به مسائل خانواده کمک کند و موجب شود که شما با تنظیم دادخواست حرفه ای به نتیجه مطلوب برسید.