نفقه

نفقه چیست

نفقه چیست

نفقه چیست؟

نفقه در لغت به معنای هزینه، خرج و انفاق کردن از روی نیکی است. گاهی الزام آور می‌شود مانند نفقه زوجه و فرزندان در ازدواج دائم با به زوجین درآمدن زن و مرد، حقوقی بر عهده طرفین ایجاد می‌گردد از جمله حق پرداخت نفقه توسط مرد به زن نفقه در ازدواج موقت وجود ندارد. اما در ادامه به این سوال که نفقه چیست، خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

نفقه به معنای تامین هزینه‌های لازم  و ضروری زندگی زن از جمله پوشاک، مسکن، خوراک، وسایل زندگی، هزینه‌های درمان و حتی خادم. چنانچه زن عادت به داشتن خادم داشته با توجه به شان زن می‌باشد.

در پرداخت نفقه تمکن مالی مرد شرط نیست و مرد فقیر نیز بایستی آن را پرداخت نماید. حتی اگر زن خود تمکن مالی داشته باشد و یا شاغل باشد.

در اینجا دو نکته حائز اهمیت می‌باشد:

  • طبق نظر فقها و مراجع هزینه تحصیل زن از شمول نفقه خارج است.
  • هزینه‌های درمان شامل هزینه‌های متعارف می‌باشد و هزینه‌های گزاف بیماری‌های صعب الاعلاج بر عهده مرد نیست. همچنین دادگاه با توجه به شرایط مالی مرد و .. نسبت به پرداخت آن تصمیم می‌گیرد.
نفقه

نفقه

رابطه تمکین و نفقه

تمکین به این معنی است که زن می‌بایست در منزل مشترکی که شوهر فراهم کرده زندگی کند و در مسائل زناشویی اطاعت کند. اگر زن عمداً و بدون عذر شرعی و قانونی منزل را ترک و یا تمکین نکند، “ناشزه” خطاب می‌شود و در این مورد چیزی به او تعلق نمی‌گیرد.

نحوه محاسبه نفقه و درخواست آن از دادگاه

در هیچ کجای قانون، مقدار مشخصی برای آن تعیین نشده است. همچنین میزان آن را دادگاه با توجه به عرف و عادت مردم یک منطقه، وضعیت مالی مرد و شان خانوادگی زن و همینطور نحوه زندگی زن پیش از ازدواج، آن را تعیین می‌کند. تعیین این مقدار توسط کارشناس رسمی دادگستری انجام می‌گیرد.

زن می‌تواند با تنظیم دادخواست و ارائه آن به دادگاه درخواست نفقه نماید. دادگاه پس از بررسی شرایط، میزان آن را تعیین و مرد را ملزم به پرداخت می‌نماید. چنانچه مرد پرداخت نکند، زن می‌تواند حکم جلب مرد را بگیرد. زن همچنین با استناد به این امر می‌تواند طلاق خود را از دادگاه بگیرد.

آیا در دوران عقد نفقه به زن تعلق می‌گیرد؟

از آنجایی که برای پرداخت آن تمکین عام و خاص لازم بود، و در دوران عقد معمولا زن با شوهر در منزل مشترک زندگی نمی‌کنند. همچنین به طور معمول رابطه زناشویی خاص انجام نمی‌گیرد و هیچ چیزی به زن تعلق نخواهد گرفت. ولی چنانچه رابطه خاص زناشویی انجام گیرد، و مرد در پرداخت آن اهتمام نورزد، و کاهلی و سستی نماید، زن می‌تواند خسارت خود را از دادگاه مطالبه نماید. 

نفقه فرزندان

در قانون و شرع مقدس، از آنجا که فرزندان نیازمند حمایت و آسیب پذیر می باشند، تامین هزینه‌های متعارف زندگی آن‌ها با پدر است. چنانچه پدر توانایی مالی نداشته باشد و یا فوت کند، این وظیفه به عهده پدر بزرگ پدری و اجداد پدری آنهاست. همچنین اگر هیچ یک از آنها توانایی مالی نداشته باشند عهده‌دار تامین مایحتاج زندگی فرزندان با مادر است.

معمولاً دختران تا قبل از ازدواج و یا شاغل شدن و پسران تا هجده سالگی مشمول دریافت نفقه می‌باشند.

پس در این مقاله یاد گرفتیم که نفقه چیست و شامل چه چیزهایی می‌شود. برای مطالعه سایر مقالات ما به صفحه وبلاگ مراجه فرمائید.

پیج اینستاگرام ما را هم فالو کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *