رابطه نامشروع تلفنی
گفتوگوهای تلفنی میان زن و مردی که زوجیت ندارند و برخلاف قوانین شرعی صورت میگیرد، به عنوان یک جرم شناخته شده و طبق ماده 637 قانون مجازات اسلامی مستوجب مجازات است. برای این نوع رابطه نامشروع، حداکثر تا 99 ضربه شلاق تعیین شده که ممکن است تخفیف یا تبدیل شود و در صورت توبه، مجازات آن از بین میرود.
برای مشاوره رابطه نامشروع تلفنی
با گذر زمان، نحوه ارتباطات میان افراد دچار تغییراتی شده است و این دگرگونی بر نحوه جرمانگاریهای قانونی در کشور ما که بر مبنای فقه اسلامی بنا شده، تأثیر گذاشته است. به همین دلیل، اقداماتی که قبلاً امکان وقوع نداشتند و در نتیجه در موازین شرعی بهعنوان جرم تلقی نمیشدند، اکنون توسط قانونگذاران ایران بهعنوان جرم شناخته شده و مشمول مجازات قرار گرفتهاند.
یکی از این جرایم، ارتباط نامشروع از طریق تلفن است؛ به عبارتی، این نوع ارتباط غیرشرعی بین زن و مردی که دارای پیوند زناشویی نیستند، جرم محسوب میشود. نکتهای که در مورد این جرم باید مدنظر قرار گیرد، این است که سکس تلفنی تنها مختص افراد متأهل نیست و روابط غیرشرعی میان دو فرد مجرد نیز میتواند به وقوع جرم ارتباط نامشروع تلفنی منجر شود.
از آنجا که این جرم بهطور خاص در قانون مجازات اسلامی تعریف نشده است، این پرسش مطرح میشود که این نوع جرم تحت کدام ماده قانونی قرار میگیرد و مجازات آن چیست؟ با توجه به این موضوع، در این مقاله به بررسی جرم ارتباط نامشروع تلفنی پرداخته و پس از تعریف آن، به توضیح مجازاتهای قانونی مربوطه خواهیم پرداخت و در انتها، روند رسیدگی به شکایت در این زمینه را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
جرم رابطه نامشروع تلفنی
جرم رابطه نامشروع در ماده 637 قانون مجازات اسلامی ایران به رسمیت شناخته شده است. بر مبنای این ماده، «هرگاه زن و مردی که هیچ گونه پیوند زناشویی ندارند، اقدام به روابط نامشروع یا اعمالی که با عفت سازگار نیست مانند بوسیدن یا در آغوش گرفتن کنند، به شلاق تا نود و نه ضربه محکوم میشوند و در صورتی که این اعمال با زور و فشار صورت گیرد، تنها فردی که اکراه را اعمال کرده، مجازات خواهد شد.»
این ماده قانونی هر گونه رابطه جسمی و جنسی که کمتر از زنا باشد و حتی تعاملات کلامی که از چارچوب شرعی خارج است را به عنوان رابطه نامشروع، جرم و مستحق مجازات معرفی میکند. متاسفانه، این ماده تنها به توصیف کلی جرم مذکور اکتفا کرده و تشخیص مصادیق آن را به سلیقه قضات پروندههای کیفری واگذار کرده است. وضعیت پیچیدهتر میشود زمانی که در نظر بگیریم روابط میان افراد دیگر محدود به برخوردهای حضوری نیست و افراد میتوانند از طریق وسایل ارتباطی مانند تلفن و موبایل، ارتباطات متعددی برقرار کنند.
مطالب مرتبط: وکیل کیفری تهران
در این راستا، این پرسش به وجود میآید که آیا خروج از چهارچوب قوانین شرعی در روابط از طریق وسایل ارتباط جمعی، مانند مکالمه یا ارسال پیامک میان زن و مردی که رابطه زوجیت ندارند، میتواند به عنوان جرم رابطه نامشروع شناخته شود و مطابق با ماده 637 قانون مجازات اسلامی مستحق مجازات باشد؟
در پاسخ به این سؤال و موضوع سکس تلفنی، قضات دادگاههای کیفری نظرات متفاوتی ابراز کردهاند. برخی بر این باورند که رابطه نامشروع تنها از طریق تماس فیزیکی قابل تحقق است، در حالی که گروهی دیگر وقوع این جرم در فضای مجازی یا از طریق تلفن را نیز ممکن میدانند. به طور کلی، رویه دادگاههای کیفری و نظرات مشورتی اداره حقوقی قوه قضاییه، روابط تلفنی و پیامکی خارج از چهارچوب شرعی میان زن و مردی که هیچ پیوند زناشویی ندارند را به عنوان جرم و مستحق مجازات طبق ماده 637 قانون مجازات اسلامی تلقی میکنند.
طبق قانون، اثبات هر نوع رابطه نامشروع به هیچ وجه از وظیفه پرداخت مهریه برای مرد نخواهد کاست. بنابراین، در هر شرایطی مرد موظف به پرداخت مهریه زن خواهد بود.
مجازات رابطه نامشروع تلفنی
بر اساس ماده 637 قانون مجازات اسلامی که در بخش قبلی مورد بحث قرار گرفت، مجازات مربوط به جرم رابطه نامشروع تلفنی، که یکی از انواع این جرم محسوب میشود، میتواند تا نود و نه ضربه شلاق باشد. در خصوص این مجازات، نکات زیر حائز اهمیت است:
در این ماده، قانونگذار حداکثر مجازات برای جرم رابطه نامشروع تلفنی را مشخص کرده است. بدین معنا که قاضی مسئول پرونده میتواند برای متهمان این جرم، مجازات بین یک تا نود و نه ضربه شلاق را تعیین کند که در صورت وجود شرایط لازم برای اجرای حکم شلاق، به مرحله اجرا در میآید.
این مجازات از نوع مجازات تعزیری است، به این معنا که بر خلاف حدود، مقدار و شیوه اجرای آن در شرع اسلام تعیین نشده و قانونگذار در این زمینه تصمیمگیری میکند.
مطالب مرتبط: اثبات رابطه نامشروع از طریق فضای مجازی
طبق طبقهبندی مجازاتهای تعزیری در قانون مجازات اسلامی، مجازات مربوط به جرم سکس تلفنی، به عنوان مجازات تعزیری درجه 6 شناخته میشود.
مجازات جرم رابطه نامشروع تلفنی، طبق ماده 37 قانون مجازات اسلامی، میتواند تا حداکثر ده ضربه شلاق تخفیف یابد و یا به جزای نقدی بین 2 تا 8 میلیون تومان تبدیل شود.
جرم رابطه نامشروع پیامکی از زمره جرایم غیر قابل گذشت است؛ بنابراین، حتی اگر شاکی از شکایت خود صرفنظر کند، رسیدگی به جرم متوقف نخواهد شد و برای متهمان مجازات تعیین خواهد گردید.
براساس ماده 115 قانون مجازات اسلامی، اگر مرتکب جرم رابطه نامشروع تلفنی توبه کند، مجازات او مشروط به اثبات ندامت وی برای قاضی پرونده، لغو خواهد شد.
نحوه رسیدگی به شکایت جرم رابطه نامشروع تلفنی
قاعده کلی در رسیدگی به جرایم کیفری این است که این جرایم ابتدا در مرحله دادسرا بررسی میشوند. پس از انجام تحقیقات اولیه و صدور قرار جلب، پرونده به دادگاه کیفری برای رسیدگی نهایی ارسال میشود. با این حال، در برخی موارد خاص، به منظور حفاظت از آبروی متهمان یا جلوگیری از آسیب به عفت عمومی، قانونگذار مرحله دادسرا را کنار گذاشته و رسیدگی به این جرایم بهطور مستقیم در دادگاه انجام میپذیرد.
یکی از این جرایم که بهطور مستقیم در دادگاه بررسی میشود، جرم رابطه نامشروع است. طبق ماده 306 قانون آیین دادرسی کیفری و تبصره آن: «جرائم منافی عفت بهطور مستقیم در دادگاه صالح مورد رسیدگی قرار میگیرد.
تبصره- منظور از جرائم منافی عفت در این قانون، جرائم جنسی حدی و همچنین جرائم رابطه نامشروع تعزیری نظیر تقبیل و مضاجعه است.»
با این حال، باید توجه داشت که این ماده تنها به جرم رابطه نامشروع فیزیکی مربوط میشود. در مورد جرم رابطه نامشروع تلفنی، فرآیند رسیدگی از مرحله دادسرا آغاز میشود و پس از گردآوری شواهد و تکمیل پرونده، نسبت به ارسال آن به دادگاه اقدام میشود.
مطالب مرتبط: شکایت از جرم رابطه نامشروع
نخستین و اصلیترین دلیل برای اثبات جرم سکس تلفنی، نشان دادن رابطه غیرمجاز از طریق پیامهای متنی و گزارش تماسهای تلفنی است. طبق قوانین جاری، اپراتورهای تلفن همراه و شرکتهای ارائهدهنده خدمات مخابراتی ملزم به ذخیرهسازی اطلاعات کاربران خود برای مدت حداکثر 6 ماه هستند.
بنابراین، فردی که اقدام به شکایت در این زمینه میکند باید در نظر داشته باشد که اگر از آخرین تماس تلفنی و پیامکهای نامشروع با شخص مورد نظر بیش از 6 ماه گذشته باشد و همچنین، شاکی هیچ مدرک دیگری برای اثبات رابطه نامشروع تلفنی نداشته باشد، اثبات جرم در این خصوص عملاً غیرممکن خواهد بود و حتی ممکن است با شکایت افترا و تلاش برای احیای حیثیت از سوی طرف مقابل روبهرو شود.
استناد به چاپ مکالمات و پیامکهای متهم در پرونده، تنها دلیل موجود برای اثبات جرم رابطه نامشروع از طریق تماس تلفنی نیست. شاکی میتواند با تکیه بر شواهد دیگری از قبیل اقرار خود متهم و همچنین شهادت افرادی که ممکن است شاهد این رابطه خارج از حدود شرعی بوده یا آن را شنیده باشند، ادعای خود را تأیید کند.
مطالب مرتبط: شرایط اجرای حکم شلاق رابطه نامشروع
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص رابطه نامشروع تلفنی، به کانال تلگرام حقوق کیفری بپیوندید. همچنین، دفتر حقوقی حجتیان در دسترس هستند تا با ارائه خدمات مشاوره تلفنی به سوالات شما عزیزان درباره این موضوع پاسخ دهند.
سوالات متداول
1- جرم رابطه نامشروع تلفنی چیست؟
ارتکاب جرم در ارتباطات نامشروع تلفنی به معنای برقراری روابطی است که مطابق با ضوابط شرعی مجاز نیست، و این موضوع شامل تعاملات بین زن و مردی میشود که هیچ پیوند زناشویی بین آنها وجود ندارد. جزئیات این موضوع به طور جامع در مقاله مورد بحث قرار گرفته است.
2- مجازات رابطه نامشروع تلفنی چیست؟
مجازات جرم برقراری رابطه نامشروع از طریق تلفن، به حداکثر 99 ضربه شلاق میرسد. برای کسب اطلاعات بیشتر و جزئیات، لطفاً مقاله را مطالعه کنید.
3- نحوه رسیدگی به شکایت جرم رابطه نامشروع تلفنی به چه صورت است؟
بررسی شکایت مربوط به جرم رابطه نامشروع از طریق تلفن، از دادسرا آغاز گشته و این موضوع با درخواست پرینت تماسها و پیامکها پیگیری شده است که جزئیات آن در متن مقاله به صورت جامع توضیح داده شده است.
3- آیا اثبات رابطه نامشروع از طریق اینستاگرام امکان پذیر است ؟
شاکی قادر است با استناد به پیامها و تصاویری که میان طرفین مبادله شده، وجود رابطه نامشروع را ثابت کند. این مستندات میتوانند به قاضی کمک نمایند تا به درک و آگاهی لازم دست یابد و در نتیجه، وجود این نوع رابطه در دنیای مجازی را تأیید کند. اطلاعات بیشتری در این خصوص در مقاله مربوطه ارائه شده است.
مطالب مرتبط: خرید حکم شلاق