وکیل خانوادگی طلاق
به احتمال خیلی زیاد برای شما و یا نزدیکان مشکل خانوادگی پیش آمده، مشکلاتی مانند: طلاق، انحصار وراثت و مشکلاتی که بیشتر مربوط به بنیان خانواده میشود. در ابتدای این مطلب از شما سوالی میپرسم، در هنگام بروز همچین مشکلاتی به چه شکل این مشکلات را رفع رجوع میکنید؟ آیا میروید به دنبال یک وکیل خانوادگی طلاق خوب که کارها را برایتان انجام دهد یا خودتان دست به کار میشود؟
لطفا پاسخ این سوال را در قسمت دیدگاهها در انتهای صفحه ارسال کنید.
شرایط گرفتن مهریه از پدر شوهر
بسیار پیش آمده که خانواده دختر هنگام عقد روی سرمایه پدر داماد حساب باز کرده و بر اساس آن مهریه میبندند. اما آیا واقعا میتوان در صورت عدم تمکن مالی داماد مهریه را از پدر او طلب نمود؟ واقعیت آنجاست، هنگامی که زوجه مهریه خود چه از نوع عندالمطالبه باشد و یا مهریه عندالاستطاعه را میخواهد وصول نماید، باید به دادگاه و یا دفاتر ثبت مراجعه نماید. درخواست وصول مهریه خود را ثبت نماید.
دادگاه پس از دریافت دادخواست مهریه، تمام اموال شوهر را مورد بررسی قرار میدهد. چنانچه شوهر توانایی پرداخت مهریه را داشته باشد، آن اموال را در قبال مهریه توقیف مینماید. اگر شوهر توانایی پرداخت ندارد و درخواست اعسار دارد، مهریه قسطبندی میگردد.
فقط زمانی که پدر داماد هنگام عقد تعهد کتبی داده که پرداخت مهریه را ضمانت مینماید میتوان مهریه را از پدر شوهر دریافت نمود و حتی سخن شفاهی پدر داماد معتبر نمیباشد. بنابراین مهریه فقط بر عهده داماد میباشد.
مگر در صورت تعهد کتبی پدر داماد به پرداخت مهریه و امضای این تعهد نامه توسط وی. در غیر این صورت و به دلایل عدم تمکن مالی زوج و یا فوت وی و.. نمیشود مهریه را از پدرشوهر دریافت نمود.
اگرچه در بیشتر مواقعی که پدر داماد تمکن مالی دارد از روی محبت و دلسوزی و اخلاق مهریه عروس خود را پرداخت مینماید. اما این موارد از روی محبت بوده و نه وظیفه قانونی.
شما با داشتن یک وکیل طلاق، میتوانید حقوق خود را در این مباحث زنده کنید.
بیشتر بخوانید:

گرفتن مهریه از پدر شوهر
دریافت مهریه پس از فوت همسر
اگر زوجه پس از فوت زوج درخواست دریافت مهریه را داشته باشد و شرایط مهیا باشد، زن پس از ارائه دادخواست دریافت مهریه به دادگاه، با هدف دریافت حق و حقوق خود میتواند مهریه خود را وصول نماید. مهریه در این شرایط جزء دیون ممتاز محسوب میگردد. در اولویت پرداخت از اموال ماترکه متوفی میباشد. ابتدا مبلغ مهریه از ارث کسر گردیده و دادگاه پس از دریافت مهریه توسط زوجه و اعلام رضایت کتبی زوجه از دریافت مهریه و رضایت به تقسیم باقی مانده اموال بین وراث، مابقی ارث را بین وراث تقسیم مینماید.
چنانچه زوج هنگام فوت مالی باقی نگذاشته باشد، زوجه نمیتواند مهریه خود را دریافت و یا از پدر شوهر خود (اگر ضمانت کتبی بر پرداخت مهریه عروس خود را نداشته) وصول نماید.
نکات حقوقی
در شرایط کلی زوجه نمیتواند مهریه خود را در هنگام فوت همسر و عدم تمکن مالی وی از پدر همسر دریافت نماید. مهریه فقط بر عهده مرد میباشد و چنانچه هنگام فوت مالی بر جای نگذاشته باشد امکان دریافت مهریه وجود ندارد. مگر آنکه پدر وی ضمانت کتبی به پرداخت مهریهی عروس خود کرده باشد.
سوال
اگر پدر شوهر ضمانت پرداخت مهریه را نموده اما فوت کند چگونه میتوان مهریه را دریافت نمود؟؟
جواب:
در این مورد زوجه بدون درنگ باید دادخواست تامین اموال را به دادگاه ارائه دهد. همچنین منتظر باشد پس از روند قانونی دادگاه مبنی بر توقیف اموال، مهریه که بر عهده ی ورثه پدر شوهر میباشد و جزء دیون ممتاز محسوب میگردد، از اموال پدر شوهر وصول گردد.
پیشنهاد میشود که برای آشنایی بیشتر از شرایط گرفتن مهریه از پدر شوهر و مطلع شدن از جزئیات آن حتما از مشاورههای خانم حجتیان استفاده کنید و به دلیل حساسی این موضوع بدون اطلاعات کافی اقدام نکنید.
اگر امکان حضور در هر مرحلهای از دعاوی خانوادگی را ندارید، فقط کافیست به صورت تلفنی و یا از طریق واتساپ به خانم حجتیان پیام دهید. بعد از تعیین نوبت یک جلسه به صورت آنلاین ( از طریق واتساپ ) یا حضوری خواهید داشت. همه نظرات شما ثبت خواهد شد و تمامی تلاش ایشان برای احقاق حق شما و رسیدن به بهترین نتیجه صورت خواهد گرفت.
اگر نیاز به راهنمایی بیشتر در خصوص مراحل کار دارید میتوانید سوالات خود را از طریق واتساپ یا تلفنی با ما در میان بگذارید. داشتن یک وکیل طلاق خوب در تهران حق شماست.

محبوبه حجتیان (وکیل طلاق)
دادخواست طلاق از طرف مرد
ثبت گواهی طلاق در دفاتر اسناد رسمی بدون مراجعه به دادگاه و گواهی عدم سازش، جرم است. در صورت تبانی سردفتر و زوج برای جاری شدن صیغهی طلاق و ثبت آن بدون طی مراحل قانونی هر دو مجرم محسوب میشوند.
طبق ماده 1133 قانون مدنی، حق طلاق با مرد است. همچنین مرد میتواند هر وقت که خواست با مراجعه به دادگاه و ارائه دادخواست طلاق و ارسال آن به دادگاه محل سکونت همسرش اقدام به طلاق زوجه نماید.
اگر قبل از ازدواج زن بیماری داشته که موجب تزلزل اساس زندگی باشد، و آن را از همسرش مخفی نماید، این مورد فریب در ازدواج محسوب میشود. همچنین مرد میتواند زن را طلاق دهد. اما آن دسته از بیماریهایی که پس از ازدواج بوجود میآیند نمیتواند دلیل طلاق باشد.
در قانون حق طلاق با مرد است و نیاز به رضایت زن بر طلاق نیست. مرد با استناد به ماده 1133 قانونی مدنی، میتواند زن را طلاق دهد. اگرچه حق طلاق قانونا با مرد است اما اگر شرایط که هنگام عقد در سند ازدواج ذکر شده محقق نگردد، زوجه نیز با اثبات عدم تحقق آن شرایط در دادگاه میتواند طلاق خود را از همسرش بگیرد.
با نظر مشاور داداگاه بلاخره حکم طلاق را صادر میکند و پس از صدور حکم طلاق از طرف دادگاه صیغه طلاق در حضور دو مرد عادل خوانده میشود و نیازی به تشریفات خاصی نیست.
اگرچه قانون حق طلاق را به مرد داده اما این حق قانونی موجب عدم حضور مرد در جلسات دادگاه و درخواست صدور گواهی عدم سازش _جهت طلاق_ نمیباشد.

طلاق از طرف مرد
سوال:
آیا موجه بودن یا نبودن دلایل طلاق از طرف مرد تاثیری بر روند طلاق دارد؟
جواب:
هنگام درخواست طلاق از طرف مرد اگرچه بلاخره قانون رای به طلاق میدهد. اما این شرط که مرد به دلایل موجه و محکمهپسند اقدام به طلاق همسر خویش نماید و یا به دلایل غیر موجه باعث ایجاد حق و حقوق برای زن و یا اسقاط این حقوق می گردد. از مهمترین حق و حقوقی که در صورت عدم موجه بودن دلایل طلاق از طرف مرد برای زن ایجاد میگردد نحله و تصنیف اموال مرد است. در ادامه این مقاله بیشتر با آنها آشنا خواهید شد.
مطالب مرتبط:
مهمترین دلایل قانونی مرد برای طلاق همسر خویش
- عدم تمکین زن
- محکومیت زن به حبس خانگی به صورت بلندمدت
- ترک زندگی خانوادگی توسط زن
- ابتلای زوجه به بیماری خاص
مهمترین نکتهای که در درخواست طلاق از طرف مرد وجود دارد، این است که مرد در صورتی میتواند زن را طلاق دهد که برای این امر دلایل بالا را داشته باشد. در غیر اینصورت تمامی حق و حقوق زن را برای طلاق کامل و تام باید بپردازد. این مسئله به طبع موجب سخت و طولانی شدن روند طلاق خواهد شد.
درخواست طلاق از طرف مرد با وجود نارضایتی زوجه
اگرچه قانون حق طلاق را به مرد داده است. ولی اگر مرد برای این امر دلیلی محکمه پسند نداشته باشد، و زن نیز راضی به این امر نباشد، حق و حقوقی برای زن ایجاد میگردد. در ادامه به بررسی بیشتر طلاق در این شرایط میپردازیم.
جهت کلی دادگاه در امر طلاق اصلاح بین زوجین و بازگشت آنها به زندگی مشترک است. برگزاری جلسات مشاوره و حضور داور در دادگاه به همین دلیل است. اما اگر مشاور گواهی عدم سازش صادر نماید و مرد همچنان بر طلاق اصرار داشته اما زن راضی به این امر نباشد، روند رسیدگی به این طلاق زمان زیادی میبرد شاید یک سال و یا بیشتر.
این زمان صرف بررسی اموال مرد و شناخت حق و حقوق زوجه و پرداخت کامل این حقوق از طرف مرد به زن، میشود.
نکات مهم در طلاق از طرف مرد
بر طبق قانون مدنی که مبنای فقهی و شرعی دارد مرد حق طلاق زن را داراست و هیچ آداب و رسوم و تشریفاتی ندارد. اگرچه در این ماده قانونی اشاره به شرایطی دارد که زن در این شرایط میتواند
درخواست طلاق نماید. اما مرد بدون هیچ شرط و شروطی میتواند زن را طلاق دهد. طبق قانون قبل از اصلاح سال 81 و بر مبنای واقعیت (( مرد هر وقت بخواهد میتواند زن را طلاق دهد)) هرچند در ادامه به شرایطی که زن نیز میتواند درخواست طلاق بدهد اشاره شده است.
- طلاق از طرف مرد از نوع رجعی بوده و مرد تا سه ماه حق رجوع به همسر خویش را دارد.
- در این نوع طلاق حکم ازدواج را دارد. یعنی در صورت فوت یکی از طرفین، طرف مقابل از او ارث میبرد.
- در طلاق از طرف مرد پرداخت نفقه زن در طول عده بر مرد واجب است.
- مدت عده در طلاق رجعی یا همان طلاق به درخواست مرد سه پاکی یا همان سه ماه و ده روز میباشد.
- از دیگر موارد موثر بر اراده مرد در طلاق، طلاق مبارات و خلع بائن میباشد.
مطالب مرتبط
مدارک لازم جهت درخواست طلاق از طرف مرد
- اصل سند ازدواج ودرصورت موجود نبون اصل سند دریافت رونوشت آن از دفترخانه محل انعقاد نکاح
- اصل شناسنامه زوج
- کپی کارت ملی زوج

مدارک طلاق از طرف مرد
سوال:
آیا میدانید مهدورالدم کیست؟؟
شروع رسیدگی به پرونده طلاق
پس از ارائه درخواست طلاق و کامل بودن دادخواست و ضمایم آن و پرداخت هزینه دعاوی غیر مالی، دادگاه شروع به بررسی پرونده مینماید.
از آنجا که طبق دستور صریح قرآن هنگام بروز اختلاف بین زوجین و ایجاد صلح و آشتی باید جهت بررسی و حل و فصل اختلافات به داورانی از خانوادههای طرفین رجوع کرد. دادگاه خانواده نیز با تکیه بر همین مبانی قرآنی به طرفین ابلاغ مینماید.
ظرف مدت یک هفته داوران خود را معرفی نمایند. از تاریخ ابلاغ زوجین یک هفته فرصت دارند داورانی از خانواده خویش که متاهل باشند و حداقل سی سال سن داشته باشند و به امور اجتماعی و شرعی واقف باشند را به دادگاه معرفی نمایند.
شرایط داور در پروندههای خانوادگی
- حداقل سی سال سن داشته باشد.
- متاهل باشد. اگر از محارم زن داوری انتخاب شود که سابقا متاهل بوده ولی در حال حاضر مجرد میباشد، از نظر دادگاه مورد پذیرش است.
- از خویشاوندان و اقارب باشد. اما اگر داوری با این شرایط بین اقارب نبود بالاجبار افراد غریبه که سایر شرایط را دارا باشند انتخاب میشوند.
- آشنا به مسائل خانوداگی، شرعی و اجتماعی باشد.
پس از معرفی داوران به دادگاه، داوران بیست روز فرصت دارند با تشکیل حداقل 2 جلسه بین زوجین به حل اختلافات و بررسی مشکلات بپردازند. سپس نظر خود را در امکان سازش و یا عدم آن به دادگاه به صورت مکتوب باید ارائه دهند.
اگر هریک از زوجین نتواند داوری با این شرایط به دادگاه معرفی نماید، دادگاه با هزینه مرد داوری را برای این امر تعیین مینماید.
پس از دریافت رای داوران دادگاه یا بر طبق نظر داوران رای را صادر مینماید و یا با ذکر دلیل خلاف نظر داور حکم صادر میکند.
اما دادگاه مجاز نیست بر طبق نظر داوران در رد درخواست طلاق از طرف مرد حکمی صادر نماید.
نکته متفاوت در داوری در دعاوی خانوادگی با سایر داوریها این است که داوران در این مورد حق صدور حکم و رای ندارند و تنها نظر دهنده میباشند. طبق شروط قید شده در ضمن عقد چنانچه درخواست طلاق مرد بدون سوء رفتار و نبود تخلفات از سوی زن باشد، مرد موظف است نیمی از دارایی خود که در طول زندگی مشترک با همسرش کسب کرده را به زن بپردازد.

داور دعاوی خانوادگی
تعیین پرداخت حقوق مالی زن
اگر پس از برگزاری جلسات دادگاه و عدم ایجاد سازش مرد همچنان اصرار بر طلاق داشته باشد باید موارد زیر بررسی و تعیین تکلیف شود:
- بررسی شروط ضمن عقد
- بررسی وضعیت جهاز و اثاث زندگی
- پرداخت مهریه ویا بررسی شرایط اعسار زوج
- تعیین میزان اجرت المثل و پرداخت آن به زوجه
- مشخص کردن میزان و نحوه ی پرداخت نفقه در ایام عده
- تعیین نفقه و هزینه های جانبی فرزندان
- حضانت فرزندان
- تعیین نحله و شرایط پرداخت
- تصنیف اموال مرد
برخی از شرایط بالا مانند نفقه و مهریه جزء حقوق اصلی زن میباشد که دادگاه به آنها رسیدگی مینماید. امام حقیقی مانند اجرت المثل و تصنیف اموال مرد از حقوق غیر اصلی زن میباشد که زن برای دریافت آنها باید دادخواست ارائه دهد و درصورت عدم ارائه دادخواست از طرف زن دادگاه وظیفهای بر بررسی ندارد.
لازم به ذکر است بدون روشن شدن هر یک از حقوق ذکر شده و عدم تعیین تکلیف آنها امکان صدور حکم برای طلاق از طرف دادگاه وجود ندارد.

احیای حقوق مالی زن توسط وکیل خانواده
نحوه پرداخت مهریه در طلاق با درخواست مرد
در طلاق از طرف مرد باید مهریه و سایر مطالبات زن پرداخت شود و بدون پرداخت مهریه نمیشود زن را طلاق داد. مگر در صورت توافق زن و یا فریب در ازدواج و یا اگر زوج ملائت نداشته باشد با شهادت سه شاهد و گواهی استشهاد محلی دادگاه ادعای اعسار وی را پذیرفته. همچنین با توجه به درآمد مرد نحوه تقسیط و پرداخت مهریه را مشخص مینماید.
هنگامی که مرد بخواهد همسر خویش را طلاق دهد و تمکن مالی برای پرداخت مهریه ندارد. باید سه شاهد شهادت دهند و نیز استشهاد محلی تنظیم نماید و با ارائه گواهی میزان حقوق و درآمد از دادگاه درخواست تقسیط مهریه نماید.
نکته:
اگر مرد بخواهد دختر باکره را طلاق دهد مقدار مهریه نصف میشود.
حقوق اختیاری زوجه در طلاق از طرف زوج
همانطور که قبلا به آن اشاره شد در طلاق از طرف مرد حقوقی اختیاری به زن تعلق میگیرد که تنها در صورت درخواست زوجه و ارائه دادخواست آن به دادگاه، دادگاه مرد را موظف به پرداخت آنها به زن مینماید. این حقوق را به طور دقیقتر در ادامه بیان میکنیم.
1- نحله:
چنانچه دلیل طلاق دادن زن از طرف مرد سوی رفتار، ترک زندگی زناشویی از طرف زن و یا فریب در ازدواج و ابتلای زن به بیماری خاص نباشد. زن میتواند از شوهر خود تقاضای نحله کند. نحله بخششی است که میزان آن برابر با مدت زمان زندگی زناشویی و کارهای زن از طرف قاضی مشخص میگردد.
2- نفقه:
اگر زن باکره نباشد، دلیل طلاق از دلایل موجه نباشد، زن میتواند در ایام عدهی بعد از طلاق یعنی 100 روز بعد از جاری شدن صیغه طلاق از مرد درخواست نفقه نماید.
3- اجرت المثل:
در طلاق از طرف مرد، زن میتواند از دادگاه درخواست دریافت اجرت المثل از همسر خویش بنماید. اجرت المثل هزینهای است که برای انجام کارهایی که شرعا وظیفه زن نبوده – در طول زندگی مشترک، مانند پخت و پز، نظافت و.. طبق نظر کارشناس رسمی دادگستری تعیین و پرداخت آن از سوی مرد در این نوع طلاق الزامی است.
نحوه تعیین میزان اجرت المثل به این شرح است که کارشناس رسمی دادگستری بر اساس مدت زمان زندگی مشترک زوجین، میزان دارایی زوج، وضعیت زن، تعداد فرزندان آنها و سبک زندگیشان میزان آن را مشخص مینماید.

پرداخت مهریه
4- تصنیف اموال مرد:
در طلاق از طرف مرد در صورتی که دلایل طلاق جزء دلایل موجه ذکر شده نباشد زن میتواند با ارائه دادخواست درخواست تصنیف اموال زوج و تحت تملک قرار دادن آنها توسط زن را بنمایید. در این صورت دادگاه میزان دارایی کسر شده در طول زندگی مشترک را نصف و آن را به مرد را ملزم به پرداخت نصف اموال کسب شده – در طول مدت عقد تا طلاق – به همسر خویش مینماید.
حضانت فرزندان در طلاق از طرف مرد
دادگاه اولویت حضانت فرزندان را به توافق حاصل شده میان زوجین میدهد. در غیر اینصورت حضانت پسر تا 7 ساگی با مادر میباشد. از 7 تا 15سالگی با پدر و پس از آن به انتخاب خود پسر است که با کدام یک از والدین خود زندگی کند. همچنین تا 18 سالگی و پایان تحصیلات عالیه پرداخت تمام هزینههای پسر با پدر میباشد.
حضانت دختر تا 7 سالگی با مادر و از 7 تا 9 سالگی با پدر است. پس از رسیدن دختر به سن 9 سال قمری این دخود دختر است که انتخاب میکند با کدام یک از والدین خویش مابقی زندگیاش را سپری نماید.
چنانچه پس از تعیین حضانت یکی از والدین اموری مانند اعتیاد و یا فاسد باشد و یا کودک را مورد ضرب و شتم یا آزار و اذیت و یا سوء استفاده قرار دهد، والد دیگر میتواند درخواست خود جهت حضانت را به دادگاه ارائه دهد.

حضانت فرزندان در طلاق از سمت مرد
مزایای داشتن وکیل طلاق یا وکیل طلاق در پرونده طلاق به درخواست مرد
داشتن وکیل متخصص در هر امری از جمله امور حقوقی که باید وکیل حقوقی بگیرید، باعث سرعت بخشیدن در روند انجام کار و جلوگیری از اتلاف وقت و هزینه را در پی دارد. همراهی وکیل طلاق به درخواست مرد، جنبههای مثبتی دارد که به آنها میپردازیم.
جنبههای داشتن وکیل طلاق
- تنظیم صحیح دادخواست و لوایح حقوقی و تشخیص مرجع صالح جهت رسیدگی به درخواست طلاق مرد
- تسریع در روند تکمیل پرونده و تعیین وقت رسیدگی
- عدم نیاز به حضور موکل، در هیچ یک از مراحل رسیدگی
- اجرای رأی طلاق، بدون نیاز به حضور مرد
خانم حجتیان آماده مشاوره و تنظیم لوایح پروندههای خانواده در تهران و شهرستانها میباشند. لطفا برای مشاوره با شماره داخل سایت تماس بگیرید و یا در واتساپ پیام بگذارید.

محبوبه حجتیان (وکیل خانواده)
خیانت همسر
امروزه با ترویج فرهنگ مبتذل غربی، گسترش روابط مخرب اجتماعی، ایجاد شبکههای متنوع و گسترش روابط در بستر شبکههای اجتماعی و فضای مجازی متاسفانه شاهد شیوع روابط غیر شرعی و خلاف عرف هستیم. البته وجود زمینههای مختلف و متنوع باعث تشدید شک و ظن همسران به یکدیگر شده است.
همین موضوع موجب شده همسران بسیاری، همسر خود را به خیانت متهم نمایند. حال آنکه صرف رابطه اینترنتی و ارسال پیامک را نمیتوان خیانت محسوب نمود و خیانت از نظر قانون شرایط و تعریف مخصوص به خود را دارد. از نظر قانون هرگاه مرد و یا زنی با غیر محرم جنسی خویشتن زنا نماید و زنای او در محضر دادگاه با شرایط مخصوص به خود ثابت گردد متهم به خیانت است.
بنابر نوع زنای انجام گرفته مجازات میشود. همچنین اگر قاضی نشانههایی بر وجود خیانت را بیابد که به این نشانه ها و دلایل محکم اماره میگویند میتواند حکم به خیانت همسر دهد. چنانچه زن یا مرد با کسی که برای حلال شرعی نبوده زنا نماید، طرف مقابل او میتواند از به دادگاه شکایت کرده و او را محکوم نماید.
دادگاه بر اساس نوع زنای صورت گرفته که زنای محصنه بوده و یا غیر محصنه و یا زنای عنف، میتواند حکم به اعدام، سنگسار یا تبعید محکوم به زنا را صادر نماید.

خیانت همسر
مجازات خیانت همسر
خیانت بر اساس کیفری ( مربوط به وکیل کیفری ) یا حقوقی (مربوط به وکیل حقوقی ) بودن شکایت و همچنین شواهد و اثبات قطعی آن مجازاتهای متفاوتی در پی دارد. چنانچه شاکی بتواند بر اساس مدارک مستند در دادگاه ثابت نماید همسرش به دلیل ارتباط نامشروع به وی خیانت نموده، میتواند حکم طلاق خویش را از دادگاه بگیرد. در شکایت کیفری با اثبات این موضوع منجر به اعدام، قصاص، تراشیدن موی سر و تبعید فرد خیانتکار میشود.
البته شاکی باید بداند که اگر به همسر خویش اتهام زنا بدهد اما نتواند آن را در دادگاه اثبات نماید، طرف مقابل میتواند ادعای اعادهی حیثیت و قذف نماید و وی را محکوم کند. همین امر میتواند برای وی مجازات در پی داشته باشد.
همچنین اگر کسی به اتهام خیانت از همسر خویش به دادگاه شکایت نماید لزوما وقوع زنا لازم به اثبات خیانت نیست. بلکه هر گونه رفتار ناشایست و خلاف عرف میتواند خیانت محسوب شود و براساس شدت آن تا 90 ضربه شلاق برای فرد خیانتکار مجازات تعیین میگردد. رفتاری از قبیل ارسال پیامها و تصاویر ناشایست و از این دست رفتار..
البته همسران باید از سوء ظن و حساسیتهای بیجا پرهیز نمایند. چه آنکه گاهی به دلیل حساسیت زیاد و نابجای همسر بر روی موضوعی، وی از همسر خود بخاطر خیانت به دادگاه شکایت مینماید. اما پس از بررسی دقیق مشخص می شود سوء تفاهمی بیش نبوده است.

مجازات خیانت به همسر
تصورات نادرست در مورد خیانت به همسر و مجازاتهای آن
بسیاری از زن و شوهرها تصورات نادرستی از اثبات خیانت همسر در دادگاه و محرومیتهای ناشی از آن دارند. متاسفانه هنگامی که زوجین با یکدیگر اختلاف پیدا کرده و تصمیم به جدایی میگیرند بر این باورند که با مطرح نمودن خیانت همسر میتوانند حقوقی را از وی سلب نمایند. حقوقی مانند نفقه و مهریهی زن و یا حضانت فرزندان و حتی متاسفانه شاهد این هستیم که همسران برای سلب حقوق طرف مقابل خود به ناحق افترای خیانت به همسر خویش می زنند.
این موضوع نه تنها از پرداخت مهریه معاف نمیشوند، بلکه از نظر اخلاقی بسیار ناشایست است. برای روشن شدن این تصورات نادرست در ادامه به برخی از این برداشتهای نادرست می پردازیم.
1- مهریه
اثبات خیانت زن موجب سلب حق دریافت مهریه از زن نمی شود. زیرا مهریه تعهدی است که بلافاصله پس از جاری شدن صیغهی عقد لازم الاجراست و باید پرداخت شود. کیفیت زندگی مشترک تاثیری در پرداخت آن ندارد و حتی خیانت زن این حق را سلب نمیکند.
2- نفقه
نفقه جزء حقوق اساسی زن است. مادامی که زن از شوهر تمکین نماید و زندگی مشترک را ترک نکند، حتی با وجود اثبات خیانت وی از او سلب نمیشود.
3- حضانت
اثبات خیانت همسر موجب عدم حضانت وی و یا محروم شدن او از دیدار فرزندانش نمیباشد. زیرا از حقوق طبیعی هر یک از والدین است که بتوانند فرزند خود را ملاقات نماید. خیانت همسر تنها زمانی که موجب تایید عدم صلاحیت اخلاقی وی شود رافع صلاحیت حضانت اوست.
خانم حجتیان، در زمینه ارائه مشاوره حقوقی خانواده در پروندههای اختصاصی خانواده، اعم از مشاوره حقوقی طلاق توافقی، طلاق به درخواست مرد، طلاق به درخواست زن و همچنین حقوق مالی زوجه و سایر مسائل مربوط به حقوق خانواده، آماده پاسخگویی به شما عزیزان میباشد. داشتن یک وکیل طلاق خوب در تهران و شهرستانها حق شماست.

حضانت فرزند در طلاق
شرایط گرفتن طلاق از طرف زن
اگر چه براساس قانون حق طلاق با مرد است، اما زن نیز با شرایطی خاص میتواند طلاق خویش را از همسر خود بگیرد. البته با سختیها و پیچیدگیهای مخصوص به خود همراه است. اگر زن حتی با بخشیدن مالی و یا بخشش مهریهی خود نتواند همسر خود را به طلاق راضی نماید و یا طرفین بر طلاق توافقی راضی نشوند با شرایطی میتواند زن دادخواست طلاق ارایه دهد که در ادامه خواهد آمد.
طلاق از طرف زن با ظرایف خاص حقوقی و آشنایی کامل به موارد قانونی مربوط به این موضوع و پیچیدگی روند قانونی همراه است. استفاده از مشورت وکیلی مجرب و داشتن وکیل خوب ضروری به نظر میرسد، تا زن بتواند به خواستهی خویش د رجدایی از همسر برسد.
مراحل طلاق از طرف زن
طلاق از طرف زن بسیار طولانی و پیچیده است. اگر مرد بر این طلاق رضایت ندهد شاید این امر تا سه سال نیز به طول بیانجامد. در ادامه مراحل درخواست طلاق از طرف زوجه به ترتیب ذکر می شود.
1- مرحله اول
در مرحله اول دادخواست طلاق از طرف زن تنظیم و به دادگاه ارائه می شود. البته ابتدا باید این دادخواست در دفتر خدمات قضایی و سامانه ثنا ثبت شود. پس از ارائهی درخواست زن بیست روز فرصت تجدید نظر دارد و میتواند درخواست خود را از دادگاه پس بگیرد.
2- مرحله دوم
پس از بررسی متن دادخواست و مدارک لازم، اگر مدارک زوجه محکمهپسند باشد رای به طلاق صادر خواهد شد. چنانچه مرد بر این حکم اعتراض داشته باشد میتواند اعتراض خود را به دادگاه تجدید نظر اعلام نماید و پرونده مجددا مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

طلاق از طرف زن
سوال:
در چه شرایطی زن می تواند طلاق بگیرد؟
جواب:
- عدم پرداخت نفقه:
بر اساس ماده 1129 قانون اساسی، زن در صورت اثبات عدم پرداخت نفقه از سوی همسرش و یا ناتوانی وی در پرداخت نفقه، میتواند از دادگاه حکم طلاق بگیرد. حتی در صورت امتناع زوج از طلاق، دادگاه و یا نمایندهی قانونی دادگاه اقدام به جاری شدن صیغهی طلاق و امضای سند آن مینماید.
- عسر و حرج:
طبق ماده 1130 قانون مدنی، اگر شراط زندگی برای زن با مشقتی رو به رو باشد که ادامه زندگی برای زن با عسر و حرج همراه باشد، زن میتواند اقدام به طلاق نماید. میتوان گفت این دلیل از مهمترین و گستردهترین دلایل طلاق از طرف زن میباشد.
از شایع ترین شرایط قانونی عسر و حرج میتوان اعتیاد مرد به مواد مخدر، ضرب و شتم و ترک زندگی مشترک از طرف مرد و محکومیت قطعی مرد به 5 سال حبس یا بیشتر اشاره نمود. موارد عسر و حرج محدود در این موارد نمیباشد و شرایطی دیگر را نیز شامل میشود. تشخیص موارد عسر و حرج بر عهده دادگاه است.
- غیبت مرد
3- مرحله سوم
با تصریح ماده 1029 قانون مدنی در صورت غیبت بیش از 4 سال زوج زن میتواند حکم طلاق خویش را از دادگاه بگیرد.
4- مرحله چهارم ( شروط 12 گانه ضمن عقد )
در صورت تحقق هر یک از شروط 12 گانه مندرج در عقدنامه زن میتواند اقدام به طلاق نماید. البته توسل به این شروط 12 گانه توسط زن در دادگاه جهت طلاق پیچیدگیها و دقت لازم به خود را میطلبد که کمک گرفتن از وکیل را ضروری مینماید.
5- مرحله پنجم ( وکالت بلاعزل طلاق داشتن زن )
اگر زن به عنوان شرط ضمن عقد ازدواج یا سایر عقود لازم دیگر وکالت طلاق داشته باشد، میتواند از این حق خود جهت اقدام به طلاق استفاده نماید.
6- مرحله ششم ( سپردن کار طلاق به وکیل متخصص و با تجربه ! )
شاید تعجب کنید که این مورد را هم به عنوان یکی از راههای طلاق ذکر کردهایم ولی این حقیقت دارد. حتی اگر هیچ دلیلی برای طلاق ندارید، یک وکیل خوب و با تجربه طلاق و دعاوی خانواده همانند خانم حجتیان در کنار شما باشد، در صورت اصرار و تصمیم قاطع به طلاق، شما را به این خواسته خواهد رساند. با توجه به پیچیدگی اثبات تخلف شوهر یکی از شرایط مندرج در عقدنامه و یا مشمول قانون مدنی مبنی بر حق طلاق زن، تنظیم دادخواست و لوایح، توسط وکیل خانواده یا وکیل طلاق ، بر مبنای حقوقی استوار است و از اطاله دادرسی جلوگیری خواهد کرد.
پیشنهاد:
مقاله طلاق غیابی را در بحث طلاق مطالعه کنید.
ویژگیهای داشتن یک وکیل طلاق خوب
- عدم نیاز به حضور زوجه، در هیچ یک از مراحل رسیدگی
- عدم نیاز به حضور زوجه، جهت اجرای صیغه ی طلاق
- امکان تعویض شناسنامه، توسط وکیل
داشتن یک وکیل خانواده خوب یا وکیل طلاق خوب در تهران و شهرستانها حق شماست. برای مشاوره میتوانید با تلفن داخل سایت تماس بگیرید و یا در واتساپ پیام بگذارید.

وکیل تهران
شروط دوازده گانه ضمن عقد
در ادامه با دوازده شرطی آشنا میشویم که با تحقق هر یک از این شروط زن میتواند شخصا به دادگاه مراجعه نموده و حتی با عدم رضایت مرد و یا عدم حضور وی حکم طلاق را گرفته به دفترخانه مراجعه و صیغهی طلاق وی جاری می شود. این شروط عبارتند از:
- عدم پرداخت نفقه توسط مرد.
- سوء رفتار مرد به نحوی که ادامه ی زندگی ممکن نباشد.
- ابتلای زوج به بیماری صعبالعلاج و غیر قابل درمانی که ادامه زندگی را مشکل کند.
- دیوانگی شوهر، اگر چه در طول زندگی مشترک مبتلا به جنون شود.
- داشتن شغلی که باعث وارد شدن لطمه به حیثیت و آبروی خانوداگی زن شود.
- محکوم شدن مرد به 5 سال حبس و یا بیشتر از آن.
- اعتیاد زوج به مواد مخدر به نحوی که در زندگی مشترک اختلال ایجاد کند.
- ترک زندگی مشترک 6 ماه متوالی یا 9 ماه متناوب از سوی مرد.
- ارتکاب جرمی از طرف مرد که باعث خدشهدار شدن آبروی زن و خانوادهی او شود.
- عدم باروری قطعی مرد به مدت 5 سال زندگی مشترک.
- مفقود شدن مرد به طوری که بعد از گذشت 6 ماه از مراجعهی همسرش به دادگاه اثری از وی پیدا نشود.
- ازدواج مجدد مرد بدون رضایت زن

شروط عقد
طلاق توافقی
رایجترین نوع طلاق اکنون در کشور طلاق توافقی است. طلاق توافقی به طلاقی عنوان میشود که در آن زوجین بر سر مسائل مالی طلاق مانند، مهریه، نفقه، اجرتالمثل و.. و نیز مسائل غیر مالی همچون حضانت فرزندان توافق نموده اند. دادگاه هر توافقی بین زوجین را محترم می شمارد. همچنین چنانچه بر خلاف قانون نباشد حکم طلاق را پس از گواهی عدم سازش جاری میسازد.
از آنجا که بدلیل توافقات صورت گرفته بین زوجین، اختلافات بر سر طلاق به حداقل ممکن میرسد، رسیدگی به پرونده و طی مراحل قانونی در این نوع از طلاق به حداقل زمان ممکن میرسد و از این رو رایجترین نوع طلاق در حال حاضر در کشور ما میباشد.
برخلاف تصور عامه در طلاق توافقی لزوم بخشیدن مهریه از طرف زن، ضرورت ندارد و دادگاه هر توافقی بین زوجین در این مسئله را محترم میشمارد.
چطور میتوان طلاق توافقی گرفت؟
شاید بخواهید بدانید چگونه میتوانید طلاق توافقی بگیرید؟
پاسخ به این سوال این است که بهترین راه و آسانترین راه برای طلاق توافقی مراجعه به وکیل طلاق و دعاوی خانوادگی و سپردن کارها به اوست. برای طلاق توافقی راههای گوناگونی وجود دارد، هر چند اکنون با وضع قوانین، طلاق توافقی نیز دچار پیچیدگیها و مراحل قانونی مخصوص به خود شده است. اما برای طلاق توافقی یا باید با همسر خویش بر تمامی نکات مهم در طلاق توافق کامل کرده باشید و یا از همسر خویش وکالت در طلاق داشته باشید.
مراحل طلاق توافقی
طبق قانون مصوب سال 1391 طلاق توافقی دارای شرایطی است که آن را از مابقی انواع طلاق مستثنی میسازد. در تمامی انواع طلاق به جز طلاق توافقی به داوری ار جاع داده میشوند. در طلاق از طرف مرد و یا زن دادگاه پس از ارجاع زوجین به داوری و بعد از بررسی نظر داوران در مورد طلاق تصمیم میگیرد.
از آنجا که در طلاق توافقی نیازی به ارجاع به داوری نمیباشد مراحل طلاق توافقی را میتوان اینگونه نوشت:
1- مراجعه به مراکز مشاوره بهزیستی
طبق اعلام دادگستری تهران از آذر ماه 91 جهت ثبت دادخواست طلاق توافقی در دفاتر خدمات قضایی ارائه گواهی عدم انصراف از طلاق که توسط مراکز مشاوره بهزیستی صادر شده باشد، الزامی است. زوجین برای دریافت این گواهی ابتدا باید در سامانه تمیم به طلاق ثبت نام نموده و روز و ساعت و مکان مراجعه به مراکز مشاوره مخصوص خود را دریافت نمایند.
طبیعتا عدم مراجعه به مرکز مشاوره تعیین شده برای زوجین با تبعاتی رو به رو است که مقالهای جداگانه را میطلبد.
2- ثبت دادخواست طلاق توافقی در دفاتر خدمات قضایی
پس از صدور گواهی عدم انصراف از طلاق توسط مرکز مشاوره تعیین شده، زوجین یا وکیل آنها با مراجعه به یکی از دفاتر خدمات قضایی اقدام به ثبت دادخواست طلاق توافقی مینمایند. پس از ثبت دادخواست طلاق، دادخواست توسط دفتر خدمات قضایی به دادگاه ارجاع و سپس توسط واحد ارجاع آن دادگاه به یکی از شعب ارسال میگردد.
3- حضور در جلسه رسیدگی به پرونده
پس از دریافت دادخواست طلاق توافقی توسط شعبه، زمانی جهت رسیدگی به دادخواست طلاق توسط دادگاه تعیین گردیده و به طرفین ابلاغ میشود. پس از حضور طرفین در دادگاه و جلسه تعیینشده، قاضی پس از بررسی نظر مشاوره در نظر گرفتن توافقات طرفین اقدام به صدور طلاق توافقی مینماید.
4- حضور در دفاتر خانه ثبت طلاق
پس از صدور حکم عدم سازش از طرف دادگاه، یا همان حکم طلاق زوجین سه ماه فرصت دارند به یکی از دفاتر ثبت طلاق مراحعه نمایند. با در دست داشتن گواهی عدم سازش از دادگاه اقدام به جاری شدن صیغه طلاق نمایند. بدیهی است در طلاق توافقی بدلیل توافق زوجین، امکان تجدید نظرخواهی و فرجامخواهی مقدور نمیباشد.
در طلاق توافقی حضور زن و شوهر جهت جاری شدن صیغه طلاق الزامی است و درغیاب هریک از آنها امکان خواندن صیغه وجود ندارد.

طلاق توافقی
شرایط طلاق توافقی
طلاق توافقی دارای شرایط عمومی و اختصاصی میباشد که ما در ادامه به توضیح این دو تقسیمبندی میپردازیم:
شرایط عمومی طلاق توافقی
همانند سایر انواع طلاق، در طلاق توافقی نیز مراجعه به دفاتر خدمات قضایی و ثبت دادخواست و پرداخت هزینه دادرسی الزامی است. با این تفاوت که در طلاق توافقی هر دو طرف، یعنی زن و شوهر باید در دفتر خدمات قضایی حاضر شده و اقدام به داداخواست طلاق و امضای آن نمایند. حال آنکه در طلاق از طرف مرد و یا زن هر کدام از طرفیینی که درخواست طلاق دارند، به تنهایی برای ثبت دادخواست طلاق در دفاتر خدمات قضایی میتوانند حاضر شوند.
در طلاق توافقی یا باید تمامی حقوق مالی زوجه از طرف مرد کامل پرداخت شود و یا زوجه رضایت خود را بر انصراف از حقوق مالی خود و یا هر نوع توافق جایگزینی اعلام نماید. در طلاق توافقی گواهی عدم بارداری زوجه و نگه داشتن عده طلاق الزامی میباشد.
شرایط اختصاصی طلاق توافقی
همانطور که ذکر شد در طلاق توافقی رجوع زوجین به داوری لازم نمیباشد. اما در عوض حضور زوجین در مراکز مشاوره بهزیستی و دریافت گواهی عدم انصراف از طلاق از مشاور ضرورت دارد. در طلاق توافقی، توافق زوجین در تمامی مسائل و تکالیف و حقوق مالی و غیر مالی ضرورت دارد.
نحوه درخواست طلاق توافقی
در طلاق توافقی مانند سایر طلاقها با حضور در دفاتر خدمات قضایی و ثبت دادخواست و پرداخت هزینه دادرسی، درخواست طلاق ثبت میشود.-
ناگفته نماند در طلاق توافقی پیش از صدور گواهی عدم انصراف از طلاق از طرف مراکز مشاوره خانوادگی تعیین شده بهزیستی، امکان ثبت دادخواست در دفاتر خدمات قضایی وجود ندارد. یا حتی اگر دادخواست ثبت شود به دادگاه ارجاع داده نمیشود.
تفاوت دیگر در نحوه ی ارائه دادخواست در طلاق توافقی ضرورت وجود زوجین و یا وکلای قانونی هر دو طرف و ارائه دادخواست و امضای طرفین، در فاتر خدمات قضایی میباشد. همچنین زن و یا شوهر به تنهایی در این نوع از طلاق نمیتوانند دادخواست طلاق توافقی را در فتر خدمات قضایی ثبت نمایند.
حال آنکه در طلاق از طرف مرد و یا زن حضور درخواست دهنده طلاق به تنهایی در دفتر خدمات قضایی جهت ثبت دادخواست طلاق و امضای وی کافی میباشد.
مدارک لازم برای رسیدگی به طلاق توافقی
در ارائه دادخواست طلاق توافقی مانند سایر دادخواستها، اسناد و مدارکی لازم است. طبیعتا فقدان هر یک از این مدارک موجب عدم ارجاع دادخواست طلاق به دادگاه و یا بازگشت دادخواست از دادگاه به دفتر قضایی مربوطه جهت تکمیل مدارک میباشد.
مدارک لازم در طلاق توافقی به این شرح می باشد:
- اصل و کپی شناسنامه طرفین
- کپی و اصل کارت ملی زوجین
- اصل و کپی سند ازدواج و یا عقدنامه
- گواهی سلامت در صورت باکره بودن زوجه
- گواهی عدم بارداری زوجه در صورت باکره نبودن
- گواهی عدم امکان سازش جهت طلاق در دفاتر طلاق
روند رسیدگی به پرونده طلاق توافقی
از سال 1391 و تصویب قانون اجباری شدن اخذ گواهی عدم انصراف از طلاق از طریق مراکز مشاوره و با اجباری شدن شرکت در جلسات مشاوره بهزیستی جهت اخذ این گواهی، روند طلاق توافقی نیز طولانی شده است. هرچند هنوز نیز نسبت به سایر طلاقها کوتاه تر وآسانتر میباشد.
بنابر رویهی دادگاهها که رسیدگی به بعضی از پروندهها سریعتر و جلسات رسیدگی در فاصله زمانی کوتاهتر و نزدیک به هم تعیین میشود، طلاق توافقی سریعتر از مابقی طلاقها به نتیجه میرسد. بعد از اخذ گواهی عدم انصراف از طلاق و ثبت دادخواست طلاق در دفاتر خدمات قضایی و ارجاع این دادخواست به دادگاه، شعبه منتخب دادگاه جلسه نهایی برای شنیدن اظهارات زوجین وبررسی آن جلسهای با حضور هر دو نفر تشکیل می دهد.
بعد از شنیدن اظهارات زوجین و توافق زوجین بر تمامی حقوق و تکالیف مالی و غیر مالی و گواهی عدم انصراف از طلاق، دادگاه حکم طلاق را صادر مینماید. از آنجا که در طلاق توافقی نیز مانند سایر طلاقها حق فرجام خواهی و تجدید نظرخواهی برای طرفین وجود دارد، دادگاه مهلت 44 روزهای را برای این امر، یعنی 22 روز برای تجدیدنظر و 22 روز برای فرجام خواهی در نظر میگیرد. به دلیل اینکه در این زمان زوجین میتوانند در صورت اطمینان از طلاق و جهت کوتاه شدن این دوره این حق را از خود اسقاط کرده و جهت جاری شدن صیغه طلاق به دفترخانه طلاق رجوع نمایند.
طلاق توافقی در صورت بارداری زن
بر اساس ماده 1140 قانون مدنی طلاق زن در حالت عادت ماهیانه و یا نفاس جایز نیست. مگر در این سه حالت:
- زن حامله باشد.
- طلاق زن قبل از وقوع نزدیکی باشد.
- شوهر غایب باشد و اطلاعی از وضعیت عادت ماهیانهی زن نداشته باشد.
ماده 1153 قانون مدنی نیز در صورت باردار بودن زن، عدهی طلاق و فسخ نکاح و انقضای مدت و بذل آن را تا زمان زایمان زن میداند. بر همین اساس طلاق توافقی در زمان بارداری زن بلامانع است و فقط زن عدهی طلاق را باید تا زمان زایمان نگه دارد ونمیتواند در این مدت ازدواج مجدد نماید.
حضانت فرزندان در طلاق توافقی
در طلاق توافقی چنانچه برای حضانت فرزندان بین والدین توافق ایجاد شده باشد دادگاه طبق توافق حکم میدهد و گرنه طبق قانون عمل مینماید.
طبق قانون حضانت فرزندان هم حق والدین است و هم تکلیف آنها.
بر اساس ماده 1169 قانون مدنی در صورت جدایی والدین حق حضانت فرزند تا 7 سالگی با مادر است و بعد از 7 سال به تشخیص دادگاه حضانت واگذار میگردد.
بر اساس ماده 1172 قانون مدنی هیچ یک از والدین نمیتواند در صورتی که حضانت طفل بر عهده وی باشد نمیتواند از حضانت طفل سرباز زند. درصورت خودداری از حضانت دادگاه بر طبق درخواست والد دیگر و یا قیم و یا مدعیالعموم میتواند وی را به حضانت الزام نماید. اما در صورت عدم امکان الزام دادگاه حضانت طفل را به خرج پدر و در صورت فوت پدر به خرج مادر تامیین مینماید.

شرایط و مراحل طلاق توافقی
مهریه در طلاق توافقی
با تصریح ماده 1082 قانون مدنی مهریه مالی است که هنگام عقد ازدواج مرد به زن میبخشد و به محض تحقق ازدواج پرداخت آن لازم است.
بر خلاف تصور عامه در طلاق توافقی الزامی به بخشیدن مهریه نمیباشد و هر توافقی بین زوجین جهت پرداخت مهریه توسط دادگاه پذیرفته میشود. اگر زوجین به پرداخت کامل مهریه و یا بخشی از آن و یا تسقیط مهریه و یا بخشیدن آن توافق کردهاند، بر همان اساس مهریه پرداخت میشود و لازم نیست حتما زن در طلاق توافقی مهریه خود را به شوهر ببخشد.
نفقه در طلاق توافقی
چنانچه در طلاق توافقی زن و شوهر بر پرداخت نفقه در مدت عده توافق کرده باشند، نفقه به زن در ایام عده پرداخت میگردد. اما اگر توافق نکرده باشند، بر طبق ماده 1109طلاق توافقی بائن بوده و در طلاق بائن زوجه حق درخواست نفقه ندارد.
نفقه فرزندان در طلاق توافقی
بر اساس ماده 1199 قانون مدنی نفقه فرزندان به عهده پدر است. در صورت عدم توانایی پدر در پرداخت نفقه و یا فوت پدر بر عهده اجداد پدری میباشد.
اگر در طلاق توافقی برای پرداخت نفقه بین زن و شوهر توافقی شده باشد، دادگاه نفقه را بر اساس همان توافق تعیین مینماید و گرنه بر طبق قانون نفقه بر عهده پدر قرار میگیرد.
برای انجام طلاق توافقی مراجعه به وکیل پایه یک دادگستری با داشتن سالها تجربه و پرونده موفق در زمینه دعاوی خانوادگی در تهران و شهرستانها میتوانید با اعطای وکالت حکم طلاق را دریافت کنید.شایان ذکر است که با اعطای وکالت به وکیل پایه یک دادگستری مثل خانم حجتیان دیگر لازم نخواهد بود در جلسات تشکیل شده در دادگاه حضور داشته باشید.
خانم حجتیان با پروندههای موفق در زمینه دعاوی خانواده شما را در این مسیر همراهی میکند. برای دریافت مشاوره میتوانید با تلفن داخل سایت تماس حاصل فرمایید یا در واتساپ پیام بگذارید.
طلاق توافقی در دوران نامزدی
نامزدی در قانون:
در ماده 1039 قانون اساسی ایجاد علقه و محبت بین دختر پسر به معنای تعهد ازدواج نیست. حتی اگر قسمتی و یا تمام مهریه پرداخت شده باشد. مادامی که عقد نکاح دائم صورت نگرفته هیچ یک از طرفین نمیتواند دیگری را مجبور به ازدواج نماید و یا درصورت امتناع درخواست خسارت کند.
نامزدی در نگاه مردم:
طبق تعریف عمومی جامعه، مدت زمانی بین اجرای صیغه ازدواج تا رفتن زیر یک سقف و شروع زندگی مشترک را دوران نامزدی میگویند. حال آنکه با جاری شدن صیغه ی ازدواج، نکاح واقع شده و در صورت انصراف یکی از طرفین از ادامه زندگی جهت طلاق باید روند قانونی طلاق را از طریق دادگاه پیگیری نماید.
ناشزه
در زندگی مشترک گاهی شرایطی پیش میآید که حل و فصل آن فقط از طریق قانون ممکن است. به همین دلیل آشنایی با عناوین حقوقی و مسائل حقوقی میتواند کمک بزرگی در این زمینه به افراد نماید. شاید تاکنون عبارت ناشزه به گوش شما نیز رسیده باشد. در ادامه به تعریف ناشزه می پردازیم.
در زندگی، زن و شوهر هر کدام دارای وظایف و حقوقی میباشند که دارای ضمانت قانونی است. یعنی ترک برخی از وظایف تبعات قانونی برای فرد در پی دارد. درصورت کوتاهی در انجام وظایف قانونی، طرف مقابل با مراجعه به دادگاه میتواند حقوق خود را پیگیری نماید.
از جمله وظیفه زن در زندگی زناشویی تمکین عام و خاص زن از شوهر میباشد.
تمکین عام به معنای قبول ریاست مرد در زندگی مشترک میباشد. تمکین خاص تمکین در مسائل زناشویی است. عدم تمکین عام و خاص از سوی زن موجب ناشزه نامیدن زن میشود که اگر به تایید دادگاه برسد برخی از حقوق مالی زن ساقط میشود.
تمکین عام
طبق ماده 1102 پس از جاری شدن عقد ازدواج، زن وظایفی دارد که مصداق تمکین عام است. بر اساس ماده 1114 زن وظیفه دارد در منزلی که مرد برای زندگی مشترک برگزیده زندگی کند و این از مصادیق تمکین عام میباشد. البته اگر حق انتخاب مسکن از طرف مرد به زن داده شده باشد و زن در منزل انتخابی مرد سکونت نکند از مصادیق عدم تمکین نیست.
بر اساس تعریف ماده 1117 مرد میتواند زن را از اشتغال به مشاغلی بر خلاف مصالح و حیثیت خانوادگی و یا حیثیت و مصلحت خود زن باشد، منع نماید. در صورت سر باز زدن زن از اشتغال به این امور زن از تمکین عام خارج شده و ناشزه است.
تمکین خاص
برقراری روابط زناشویی در حد متعارف جزء وظایف زن در قبال شوهر است. اگر زن از برقراری رابطه جنسی در حد متعارف سر باز زند تمکین خاص کرده و ناشزه است.
شرایط ناشزه بودن زن
اکنون شرایطی که موجب ناشزه بودن زن در نظر قانون میشود را به اختصار ذکر میکنیم:
- عدم سکونت زن در منزلی که شوهر برای زندگی مشترک انتخاب کرده است.
- عدم انجام وظایف تعین شده از سوی زن.
- اشتغال زن به کاری که بر خلاف حیثیت و شان خانوادگی و یا حیثیت خود زن میباشد.
- در صورت عدم وجود موارد مجاز و یا بدون داشتن عذر موجه زن از رابطه جنسی با شوهر امتناع کند.

ناشزه
نفقه زن ناشزه
همانگونه که ذکر شد اثبات ناشزه بودن زن برای وی بار مالی دارد. از جمله اینکه با تصریح ماده 1108 قانون مدنی در صورت اثبات ناشزه بودن زن نفقه به زن تعلق نمیگیرد و زن نمیتواند از دادگاه درخواست نفقه نماید.
مهریه زن ناشزه
مهریه مالی است که با جاری شدن صیغه ازدواج پرداخت آن از سوی مرد واجب است و کیفیت زندگی مشترک پس از آن و حتی اثبات ناشزه بودن زن دلیلی بر اسقاط این حق وی و عدم پرداخت مهریه نمیباشد.
موسسه حقوقی و وکالت محبوبه حجتیان در راستای احقاق حقوق شما در همه زمینههای حقوقی و کیفری آماده ارائه خدمات میباشد. خانم حجتیان به احقاق حقوق شما در مقابل تضییع آن شما را یاری خواهد نمود. فقط کافیست برای مشاوره با تلفن داخل سایت تماس بگیرید یا در واتساپ پیام بگذارید.
لطفا پیج اینستاگرام ما را دنبال کنید.